Вижте и целия текст: Той е строен в продължение на четири

...
Вижте и целия текст: Той е строен в продължение на четири
Коментари Харесай

Проф. Вера Бонева: Паметникът на Шипка ще бъде обновен за 3 г. за...

Вижте и целия текст:

 

" Той е строен в продължение на четири години (1926-1930); осветлен е през 1934 година За финален път е ремонтиран главно при започване на 80-те години на предишния век. От 1956 година е част от Националния парк музей " Шипка-Бузлуджа ", който е на директно послушание на Министерството на културата и има статут на държавен културен институт.

 

На територията, на която са се разгръщали повратните исторически събития по време на Руско-турската война 1877/78 година, през 1978 година е основан исторически резерват с профил " Българско възобновление " с повърхност от от 6478 дка, ситуиран в граничната зона на областите Стара Загора и Габрово. През 1970 година Паметникът на свободата, ведно с още 14 исторически обекта в резервата, е разгласен за културна полезност с национално значение. Това подсигурява запазване по най-високи стандарти - освен физическо и административно, само че и ценностно. Както и неспособност за разглобяване, преместване, смяна на външния тип или функционалностите му. В момента част от резервата - с изключение на Паметникът на свободата - са общо 25 паметника, възстановки на позиции, батареи и землянки. Всяко едно от тези исторически места е почтено за поклонение пред подвига на починалите за националния блян.

Припомням тези като цяло познати условия във връзка наченалата неприлична политическа акция против държавното изпитание за съществена реституция на Паметника на свободата, чието каменно тяло през последните десетилетия постъпателно се поврежда от влагата, навлизаща през стените (фугите и порите на камъка доломит). Водата прониква навътре в оборудването, както и в основите му. Рискът от трайно увреждане на емблематичната културна полезност, както и за сигурността на посетителите ѝ става все по-сериозен. Направените архитектурно-инженерни експертизи демонстрират изключителна издръжливост на главната структура, само че категорично предлагат цялостна реституция. Подготовка на упоменатия комплициран развой продължи повече от четири години и беше подкрепена от всички държавни управления, управлявали през посочения интервал. В момента са оповестени две публични поръчки на обща стойност 14 млн. лева, към които се чака да проявят интерес водещи компании с опит в сходна трудоемка и влиятелна активност, с цел да бъдат подбрани най-надеждният реализатор и най-отговорният инвеститорски надзор на реставрацията. Сумите са обезпечени от Министерски съвет и са заложени в републиканския бюджет. Цялостният ход на реставрацията ще продължи три години, ще бъде оптимално транспарантен и ще приключи и със основаването на нова непрекъсната експозиция в каменното тяло на Паметника на свободата, която е съвременна по своята концептуалност и грижовна към опазването на неповторимото оборудване.

 

Тези мои думи могат да бъдат верифицирани от публични изказвания на шефа на музея доктор Чавдар Ангелов пред национални медии, както и от оповестените на съответния уебсайт на централна администрация документи за публичните поръчки, където детайлно са разказани стадиите на реставрационните действия, съгласувани с Националния институт за недвижимо културно завещание. В рамките на идните три години Паметникът на свободата ще бъде затворен за визити, само че всеки българин ще може да изрази почитта си към починалите на този кръстопът на историята опълченци, бойци и офицери пред останалите налични места на паметта в големия обсег на резервата. Изключително значимите за националната ни памет тържества във връзка саможертвата на момчетата от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа няма да бъдат препятствани от строителните действия, защото те се организират през м. юли към паметника на Хаджи Димитър.

 

Силно се надявам феновете на българската история да не се поддадат на манипулативните внушения на избрани политически среди и прилежащите им тролове, провиждащи в описаната нагоре процедура риск от " разглобяване ", " заличаване ", " пренасяне " на Паметника на свободата. Подобни бълнувания могат да се родят в мозъците на непознаващи разпоредбите на държавната администрация популисти, които с неактуални фотографии и с и подправена паника се пробват да заиграват по нечестен метод с най-чувствителните струни на душата на българина. Като специалист по културно завещание и музеолог предлагам всеки, който прави обществени изказвания по тематиката, да се преценява с етиката на публичните връзки - да ревизира всички версии и да черпи информация главно от надеждни и верифицирани източници. А тези, които припяват на подправените вести във връзка Паметника на свободата, да си напомнят, че евтината сензация е едно от най-летливите субстанции от Менделеевата таблица на обществените връзки.

В персонален проект аз съм не по-малко привързана - от пищящите по форумите псевдопатриоти - към Паметника на свободата. За мен той има (авто)биографичен смисъл. Виждала съм го и не спирам да го виждам в ясните летни сутрини от втория етаж на родната си къща в село Драганово. Той е бил част от градския пейзаж към мен, когато съм живяла в Казанлък. А и в този момент, когато пътувам из подбалканските полета и мерна строгия му контур, същински да се удивлявам на тези мъдри мъже, които преди повече от 100 години са решили да го слагат точно там - в сърцето на Балкана, с цел да е забележим и от двете му страни, да бъде знак на единството на България и да въплъщава в камък и великолепие незатихващите думи на Иван Вазов: " Защото в Балкана има един спомен, има едно име, що постоянно живей и в наш’та история кат’ легенда грей. "

 

Проф. дин Вера Бонева, лекар на науките за културата
София, 8 януари 2024 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР